Ridicarea pereţilor de cărămidă

Ridicarea pereţilor de cărămidă

Cărămida rămâne în continuare unul dintre materialele folosite de mulţi în diferite proiecte de case, iar pentru realizarea zidăriei din cărămidă nu este nevoie să se ţină cont de reguli complicate, greu de înţeles şi de urmărit. Câteva reguli există totuşi şi este bine ca ele să fie respectate pentru a se asigura obţinerea unei zidării de bună calitate.

În primul rând trebuie să fie examinate zonele şi condiţiile în care urmează a se realiza zidăriile. Este recomandat ca lucrările să nu înceapă înainte să fie întrunite condiţiile satisfăcătoare pentru demararea proiectului. Este bine ca înainte să se închidă cu zidărie golurile să fie îndepărtate eventualele resturi şi să se cureţe zona ce urmează a fi închisă. Indiferent dacă zidăria urmează să fie înălţată pe fundaţie sau la etajele superioare este bine ca placa de beton pe care se zideşte să fie cât mai dreaptă şi mai bine nivelată.

La fel de important este să fie verificate cărămizile ce urmează a fi folosite pentru zidărie. Acestea trebuie să fie rezistente, să nu prezinte fisuri, spărturi sau alte defecte care ar putea afecta aşezarea lor corespunzătoare sau care ar putea afecta rezistenţa, aspectul sau durabilitatea construcţiei. De asemenea, trebuie verificat ca nu cumva cărămizile să conţină materiale care ar putea deteriora tencuiala sau care ar putea coroda piesele metalice.

Mortarul poate fi pregătit foarte uşor cu o mini-betonieră şi trebuie verificată periodic consistența amestecului. Se poate apela, în acest sens, la testul cu conul etalon. În cazul cărămizilor pline valoarea indicată trebuie să fie situată între 8-13 cm, iar pentru cărămizile cu goluri valoarea indicată trebuie să fie între 7-8 cm.

Pentru a vă uşura munca, înainte de a începe ridicarea propriu-zisă a zidului, puteţi împrăştia cărămizile de-a lungul zonei unde urmează să fie folosite, le veţi avea, astfel, la îndemână.

Înainte de aşezarea primului strat de mortar este bine ca suprafaţa să fie umezită. Dacă veţi ridica zidăria direct pe placa de fundaţie, ar fi bine să aveţi deja hidroizolaţia făcută, dacă hidroizolaţia nu a fost făcută anterior, este recomandat să folosiţi un mortar hidrofobizant (care are o cantitate dublă de ciment şi aditivi în componenţă).

Înainte de a le folosi, cărămizile trebuie udate cu apă. Aceasta este o etapă căreia trebuie să i se acorde atenţie, evitaţi să o faceţi în grabă. Aşezaţi, apoi, cărămizile pe lat sau pe cant. Cărămizile se aşează pe cant, dacă sunt pline, şi întotdeauna pe lat, dacă au goluri. Pentru a vă asigura că peretele este drept, aşezaţi prima cărămidă la capătul din stânga al zidului, folosiţi nivela pentru a verifica orizontalitatea şi vericalitatea blocului de cărămidă, ajustaţi-l, dacă e cazul, astfel încât să fie perfect drept. Procedaţi, apoi, la fel în capătul din dreapta. După ce v-aţi asigurat că cele două blocuri de cărămidă sunt perfect drepte, folosiţi cordonul de direcţie. Întindeţi-l astfel încât să uniţi capetele zidului. Veţi avea astfel garanţia că peretele pe care îl ridicaţi va fi drept. Aşezaţi, apoi, în continuare primul rând de cărămizi şi reluaţi operaţiunile descriese mai sus pentru fiecare rând în parte, până la terminarea zidăriei. Asiguraţi-vă că patul de mortar este drept (curăţaţi, dacă e cazul, mortarul în exces) şi continuu (nu aţi vrea, cu siguranţă, nici să aveţi găuri în zid).

Rosturile sunt foarte importante. Se recomandă ca rosturile orizontale să fie groase de 12 mm şi ca rosturile verticale să fie groase de 10 mm. Rosturile vor fi apoi umplute cu mortar, pe întreaga grosime a zidului, cu excepţia unui spaţiu de 1 cm până la 1,5 cm necesar pentru aderenţa tencuielii.

Ancorarea zidăriei de umplutură de structura clădirii, indiferent de tipul acesteia din urmă (fie că e din diafragme de beton armat sau din stâlpi) se face cu ajutorul „mustăţilor” de oţel-beton. Înainte de ancorare, pe suprafeţele stâlpilor sau, după caz, ale diafragmelor, trebuie să se aplice un spriţ de mortar de ciment. Rostul vertical, cuprins între zidăria din cărămidă şi elementul de structură, trebuie umplut complet cu mortar.

Un ultim aspect de care trebuie să ţineţi cont ar fi că este de evitat îndepărtarea prin spargere a eventualelor porţiuni de cărămidă care depăşesc suprafeţele sau care ies în relief la pereţii netencuiţi. Tăierea ar trebui să se facă cu aparate speciale de tăiere.