Tâmplăria din aluminiu

Tâmplăria din aluminiu

Dacă sunteţi între cei care nu vor să se apuce de proiecte de case fără a şti, dinainte, cât mai multe despe toate cele necesare, veţi vrea probabil să fiţi informaţi şi cu privire la tâmplăria de aluminiu.

Faptul că aluminiul este un metal, face ca acesta să aibă o durată de viaţă mai îndelungată. Spre exemplu, comparativ cu tâmplăria de lemn, respectiv cu tâmplăria de PVC, cea de aluminiu este, de departe cea mai durabilă, rezistând aproape de două ori mai mult decât cea de PVC (aluminiu – 50 ani, PVC -30) şi de cinci ori mai mult decât cea de lemn (a cărei durată de viaţă este estimată la 10 ani). Probabil, având în vedere rigiditatea profilului din aluminiu, arhitectul va recomanda un astfel de profil pentru planurile înclinate sau pentru lucrările de mari dimensiuni.

O altă consecinţă a faptului că este metal este aceea că aluminiul este un foarte bun conductor termic. Această proprietate este dezavantajoasă atunci când materialul este folosit pentru tâmplărie, întrucât nu oferă o bună izolare termică, ba dimpotrivă potenţează punţile termice. Pentru a se contracara acest efect, producătorii au propus profilele de aluminiu cu barieră termică. Aceste profile au interpusă între aluminiul din exterior şi cel din interior o porţiune de plastic. Rolul plasticului este de a anula puntea termică pe care o crea metalul.

Şi pentru a decide, dacă acest material este cel mai potrivit pentru construcţia pe care vă propuneţi să o ridicaţi, indicat este ca mai întâi să puneţi în balanţă avantajele şi dezavantajele pe care le pot oferi proprietăţile lui.

Între avantaje trebuie amintită, înainte de toate, rezistenţa deosebită a aluminiului. Acest material rezistă foarte bine la acţiunea factorilor mediului, dar are o rezistenţă sporită şi la şocuri şi solicitări mecanice. La fel de important este şi că dintre lemn, PVC şi aluminiu, aluminiul are durata de viaţă cea mai mare. Profilele din aluminiu sunt solide şi sunt foarte potrivite pentru feroneria grea.  În plus, aluminiul asigură o bună izolare fonică şi, prelucrat corespunzător, poate asigura şi destul de bună izolare termică. Este un material uşor de întreţinut, în consecinţă, costurile de întreţinere sunt scăzute. În ce priveşte disponibilităţile estetice, ar putea fi amintit că pentru profilele de aluminiu se poate alege dintr-o paletă de culori foarte largă.

Departe de a fi perfect, şi acest material are o serie de dezavantaje, mai mult sau mai puţin uşor de depăşit. Un aspect greu de trecut cu vederea este, spre exemplu, acela că tâmplăria din aluminiu nu asigură o foarte bună izolaţie termică, iar dacă profilele sunt dintre cele fără barieră termică, atunci transferul termic între interior şi exterior este chiar potenţat de buna conductibilitate a acestui metal. Tot pe lista dezavantajelor pot fi trecute şi posibilităţile estetice scăzute şi faptul că facilitează apariţia condensului.