Tâmplăria din lemn

Tâmplăria din lemn

Dacă aveţi în vedere construirea unui proiect de casă, una dintre problemele cu care vă veţi confrunta, va fi, fără îndoială, cea privind tipul de tâmplărie pentru care să optaţi. Una dintre posibilităţi este, în continuare, clasica tâmplărie din lemn. Dacă v-a rămas gândul la modele de case de lemn, atunci acest tip de tâmplărie va fi alegerea firească.

Este evident că, cel puţin în ultimii ani, tâmplăria din lemn a fost ocolită în favoarea celor din PVC sau aluminiu, totuşi, în concordanţă cu măsurile intensificate de încurajare a unei atitudini responsabile faţă de mediu, lemnul a redevenit, mai ales pe piaţa occidentală, un material preferabil alternativelor produse în laboratoare. O astfel de schimbare de trend este mai mult sau mai puţin uşor de înţeles,  privind din perspectiva nevoii de protejare a mediului. Lemnul este, ce-i drept, un material ecologic, biodegradabil, prin folosirea căruia se evită riscul expunerii la emanaţii toxice, dar, totodată, nu poate fi pierdut din vedere că a-l obţine presupune defrişarea pădurilor, iar aceasta este, la rândul ei, o operaţiune realizată mai mult sau mai puţin responsabil.

A opta pentru tâmplărie de lemn, înseamnă, dincolo de implicaţiile ecologice, şi o întoarcere la ceea ce înseamnă natură şi tradiţional, dar şi aceste ultime aspecte trebuie văzute în contextul avansurilor tehnologice care permit ca lemnul pe care îl folosim în construcţii să nu aibă neapărat aspectul şi proprietăţile lemnului pe care îl foloseau strămoşii noştri. De fapt, noile tehnologii au contribuit şi ele semnificativ la reintroducerea în forţă a lemnului pe piaţa materialelor de construcţii viabile. Astfel, astăzi este folosit, cu precădere, lemnul stratificat, întrucât acesta are o rezistenţă mai bună, iar riscul de deformare şi crăpare este unul redus în timp.

Una dintre problemele ridicate de folosirea lemnului este că, atunci când nu a fost uscat corespunzător, există riscul ca, în timp, să apară deformări, crăpături etc. Pentru ca asemenea probleme să fie evitate, este necesar să se acorde atenţie sporită modului de uscare a lemnului, iar uscarea la parametri optimi aduce după sine, drept consecinţă, un cost ridicat.

Atunci când luaţi în considerare tâmplăria din lemn, ar trebui să vă gândiţi la avantajele pe care vi le aduce o astfel de tâmplărie. Nu veţi putea, desigur, omite că neconţinând substanţe chimice, tâmplăria din lemn asigură un microclimat sănătos şi odihnitor şi că prin aspectul său crează o atmosferă caldă. Folosirea lemnului în tâmplărie permite realizarea oricărui tip de curbură şi profil. Tot în linia argumentelor de ordin estetic-arhitectural ar putea fi amintit şi faptul că se poate opta între diferite esenţe de lemn, ceea ce implică o paletă largă de culori şi texturi.

Nu pot fi, însă, neglijate nici dezavantajele inerente tâmplăriei de lemn. Unul dintre primele de menţionat ar fi cel amintit mai sus şi care este determinat de uscarea inadecvată a lemnului: lemnul poate crăpa sau se poate deforma. Lemnul nu este foarte rezistent la acţiunea mediului (la ploaie sau raze ultraviolete) şi nici la diferite tipuri de forţe de torsiune, în consecinţă, în timp, apar fenomenele de mătuire şi scorojire. Pentru a putea fi păstrat cât mai bine, trebuie să fie întreţinut în timp, lăcuit şi vopsit. Un contraargument strict legat de tâmplăria de lemn este şi acela că, în timp, feroneria (balamalele, accesoriile) se slăbeşte. De altfel, experţii apreciază că durata medie de viaţă a tâmplăriei de lemn este de 10 ani.